fredag 22 juli 2016

RAW CITRON- & HALLONCHEESECAKE MED KARDEMUMMABOTTEN

Holy moly vilken sommardröm! Raw citron- och halloncheesecake med kardemummabotten. På riktigt, håll i er! Den är SÅ GOD. Och väldigt enkel att göra. Utan gluten, mjölk, ägg och vitt socker. Jag har gjort den syrligt fräsch med lite somrig söthet i hallonen och kardemumman som gömmer sig i mandelbotten ger det hela en sista perfekt touch. Vill du göra den sötare kan du enkelt öka mängden honung. Prova och berätta gärna hur du gillade den -det är alltid så härligt att höra ifrån er!

RAW CITRON & HALLONCHEESECAKE MED KARDEMUMMABOTTEN
6 bitar

Botten:
1,75 dl mandel
12 färska dadlar utan kärnor
0,5 tsk salt (gärna Himalaya)
1 msk kokosolja 
Kryddblandning [1/2 tsk kardemumma + 1/2 tsk kanel + 1 krm vaniljpulver] 

Mixa mandeln i en mixer till grova bitar. Hacka dadlar och häll i dem tillsammans med salt, kokosolja och kryddblandningen i mixern med mandel. Mixa till en smulig smet som du sedan trycker ut och plattar till i en pappersklädd form. Jag använder en klassisk brödform. Ställ sedan in i frysen medan du gör cheesecakesmeten.

Cheesecake:
3,25 dl cashewnötter blötlagda minst 5 timmar - helt över natten
1 dl + 1 msk citronjuice (ca 2 citroner)
1 tsk vaniljpulver
0,75 dl smält kokosolja
2 msk honung
2,5 dl färska hallon (använder du frysta så ska de vara helt upptinade)

Blötlägg cashewnötterna minst 5 timmar innan och helst över natten. Häll av vattnet från nötterna och dem, citronjuice, vaniljpulver, kokosolja och honung i en mixer och mixa tills det blir en slät smet. Det kan ta uppemot 6-7 minuter. Ta ut formen från frysen och häll på hälften av cheesecakesmeten i ett jämnt lager. Ställ in formen i frysen igen. Häll därefter ner alla hallon i sista halvan med smet och mixa tills den är slät. Ta ut formen igen och häll över hallonsmeten. Ställ i frysen för att få frosen cheesecake (som glasstårta men glöm ej att ta fram en bra stund innan servering för lite tining) eller i kylen för vanlig cheesecake-konsistens.

NJUT! 

2 kommentarer:

  1. Gjorde denna nu ikväll, ser fram emot att smaka den imorgon. Smeten var mumsig, som vanligt, så jag tror cheesecaken också kommer vara riktigt god!

    SvaraRadera
  2. Tack för ett jättegott recept. Det blev en hitt på 2-årskalset idag både bland vuxna och barn.

    SvaraRadera